Mobilhuvudminst

Så här vårdar du dina nya skor.

Självklart hjälper vi dig att välja rätt skovårdsmedel till dina skor när du är här i butiken. Om du ändå känner dig osäker på hur du ska sköta skorna följer här några tips.

Skoblock

Ett skoblock hjälper till att hålla formen på dina skor. De motverkar veckbildningar och förhindrar att skon blir "uppnosig", dvs att tåpartiet böjs uppåt. Det finns fjäderblock och spännblock. Fråga oss vilket som passar bäst till just din sko. Glöm inte att även boots och stövlar behöver ett skoblock i foten. För höga stövlar finns även stövelsträckare att sätta i skaften. Skoblock och stövelsträckare kan du naturligtvis köpa hos oss i butiken.

 

 

Skokräm/Spray

 

Till de allra flesta vanliga skinnskor som används både inom- och utomhus passar en kombinationskräm som både polerar och impregnerar skinnet. Till en ren innesko kan man nöja sig med en vanlig skokräm. En sko i mocka, nubuck eller textil behöver en impregneringsspray. Tänk på att alltid spraya dina mockaskor innan du använder dem första gången. Använd aldrig hårda borstar på mocka.

Klackning/sulning:

Tänk på att klacka om dina skor innan du slitit ner klacken för mycket. Snedslitna klackar gör att skorna snedbelastas och andra skador uppstår. Det är heller inte bra för dina knän och din rygg. Klacka om när klacken slitits 3-4 mm. Kolla även sulan, är den alltför blanksliten blir du lätt trött i trampdynan.

Tänk på att...

En ren lädersula fungerar utmärkt som innesko eller utomhus i torrt väglag. Lädersulan andas och gör att du blir mindre varm om foten. I fuktigt väglag agerar dock lädersulan som ett "läskpapper" som suger åt sig fukt och spricker. För att förhindra det kan du smörja in lädersulan med ett skofett med jämna mellanrum. Du kan naturligtvis också låta en skomakare halvsula skon med en tunn gummisula.

VIKTIGT!

Ofodrade skor och skor med mörka foderfärger kan färga av sig på strumporna pga värme och fukt från foten. Detta är inte ett fabrikationsfel.

LYCKA TILL med dina nya skor!